KEPİRTEPE TÜRKÜSÜ

KURDELEMİN UÇLARI İPEKTEN (KEPİRTEPE TÜRKÜSÜ)

Kepirtepe Köy Enstitüsü´nde yazıldığı için yöresi “Kepirtepe” olarak kayıtlı olan "Kurdelemin Uçları İpekten" isimli 9/8´lik bu türkü, Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. TRT’nin Türk Halk Müziği Kırık Havalar Repertuvar Kitabının 8. Sayfası, 343. Sırasında kayıtlıdır.

Muzaffer Sarısözen 1930 yılının Eylül ayında Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanışmıştır. Daha sonra Türkü derleme heyetine yine Tecer’in tavsiyesi üzerine dâhil olan Muzaffer Sarısözen; Halil Bedii Yönetken ve Rıza Yetişen ile birlikte 1947 yılında, önce Bursa, ardından Çanakkale, Tekirdağ gibi Trakya illerinde dolaşarak bu yörelere ait türküleri derler. Sarısözen’in derleme eserinde “Kurdelemin Uçları İpekten” türküsü için Kepirtepe Köy Enstitüsü öğrencileri, yöresi için de Kırklareli/Kepirtepe bilgisi geçer. Türküyü kimin yazdığı tam olarak bilinmemektedir, ancak bu bilgilerden anlaşılacağı üzere Kepirtepeli öğrencilerin ortak eseri, yahut önceleri söz yazarı ve bestecisi bilinse bile daha sonra anonimleşmiş olabilir. Ne şekilde olursa olsun “Kepirtepe Türküsü” olarak TRT Türkü repertuvarına girmiş bu türkü, okulumuzun ismiyle özdeşleşmiştir. Bugün adı bir okula mâl olmuş ve TRT repertuvarında yer alan Türkiye’deki tek türkü alma özelliğini göstermektedir.

Türkünün sözlerini siz okurlarımıza sunuyoruz:

Kurdelemin uçları ipekten
Kurdelemi seviyorum yürekten